Zararlı Türler

Acarus Siro / Akar

Acarus Siro / Akar

Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır. Gözle görülmeleri zor ve 0.4 mm boydadır. Bacaklarında ve vücut sonunda uzun kıllar vardır. Larva erginden daha küçük boylu ve 3 çift bacaklıdır. Un akarı yüksek nemli ve sıcak koşulları sever. Bu koşullarda gelişme süresi 2 hafta kadardır. Zararlı Olduğu Ürünler: Hububat, un ve undan üretilen maddeler. Zarar Şekli Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Bezelye Tohum Böceği

Bezelye Tohum Böceği

En irileri 4.5-5 mm boyundadır. Siyah renkli olup üzeri gri, beyaz renkte, açık kahverengine kadar değişen kısa ve sık kıllarla örtülüdür. Bu türler,Bruchus pisorum Bezelye Bruchus rufimanus Bakla Bruchus lentis Mercimek Bruchus ervi Ortadoğu Mercimek Bruchus signaticornis Akdeniz Mercimek Tohum Böcekleri Bunlar Bezelye, Bakla ve Mercimek Tohum Böceklerinin erginleri konukçularının çiçeklenme devresinde görülür ve doğada çiftleşerek yumurtalarını tohumları şekillenmiş yeşil kapsüllere bırakırlar. Embriyonun gelişmesi ile meydana gelen larva yumurtayı kapsüle yapıştıran salgı maddesini ve kapsül kabuğunu delerek tohuma girer. Tohuma giren larvanın gelişimi özlü körpe tohumların olgunlaşmasına paraleldir. Pupadan çıkan ergin bu kapağı itmek suretiyle tohumu terk ederek ambarın kuytu yerlerinde, ağaç kabukları arasında kışlar veya tohumun içinde diyapoz halinde kalır. Yılda bir döl verirler. Zarar Şekli: . Pupadan çıkan ergin bu kapağı itmek suretiyle tohumu terk ederek ambarın kuytu yerlerinde, ağaç kabukları arasında kışlar veya tohumun içinde diyapoz halinde kalır. Yılda bir döl verirler.

Ekşilik Böcekleri

Ekşilik Böcekleri

Ülkemizde 4 ekşilik böcek türü saptanmıştır. Erginler 3-3.5 mm boyundadır. Kın kanatlar üzerinde sarımsı gri renkli bantlar ve noktalar bulunur. Erginler iyi uçarlar ve bu özellikleri ile depolardan bahçelere uçarak olgun meyvelere yumurtalarını bırakırlar. Larva meyve içinde 4-5 haftada gelişir. Kışlama dönemi doğada ve depoda meyve içinde geçer. Yılda 5 döl verir. Zarar Şekli: Türkiye de kuru incirin önemli bir zararlısıdır. Ürünü yiyerek, canlı ve ölü artıkları bırakarak zarara uğratır. Beslenmeleri sırasında pislik bırakır.Çürüklük yapan fungus ve bakterileri ürüne bulaştırarak ekşilik ve küflenmelere neden olurlar.

Fasulye Tohum Biti

Fasulye Tohum Biti

Fasulye tohum böceği ergininin vücudu uzunca oval, biraz yassı, açık veya koyu kahve renklidir. Vücudun üzeri arkaya yatık sarı yeşil çok kısa kıllarla örtülü olup aralarında açık gri tüylerle kaplı uzunca lekeler bulunmaktadır. Vücudun alt tarafı kırmızımsı sarı renklidir. Vücut büyüklüğü erkeklerde 3.1 - 4.2 mm, dişilerde 3.8 - 4.8 mm arasında değişmektedir. Antenleri 11 halkalı olup, ilk 4 halka ve son halkası açık kahverengi diğerleri koyu kahverengidirler. Üç çift olan bacakları kırmızımsı kahverengindedir. Fasulye tohum böceği~nin erkeği boyca küçük oluşu ve alttan son karın halkasına ait çizginin içe doğru yuvarlağımsı olması nedeniyle dişisinden ayrılır. Dişi boyca daha iri, son karın halkasının çizgisi düzdür.

Hububat Zararlısı

Hububat Zararlısı

Boyu 2.5-3 mm'dir. Pronotumun her iki yanında 6'şar adet testere dişi şeklinde çıkıntı vardır. Larva silindirik şekilli, beyaz renkli ve 3 mm uzunluktadır Erginler 8-l0 ay yaşarlar. Uygun koşullarda gelişme süresi 5-6 haftadır. Yılda 5-6 döl verir. Zararlı Olduğu Ürünler Un ve ürünleri, kuru meyve, kuru tütün, kuru sebzeler.

Kahve Tohum Böceği

Kahve Tohum Böceği

Ergin, 4 - 5 mm boyunda, oval veya uzamış oval şeklinde, biraz yassı, siyah renkli olup, üzeri gri, beyaz renkte açık kahverengine kadar değişen kısa ve sık kıllarla örtülüdür. Kanatlar üzerinde ortaya yakın kısmında beyaz lekelerden oluşmuş bir bant vardır. Antenler 11 halkalıdır, tik dört anten segmenti ile birinci çift bacakların tibia ve tarsus kısmı kırmızı kahve, diğer kısımları siyahtır. Yumurta, portakal sarısı renginde, oval şekilde, bir ucu daha geniş ve yuvarlak olup 0.55-0.65 mm boyundadır. Larva, krem renkte, baş koyu kahverengidir. Birinci dönemde bacaklı, taneye girdikten sonra bacakları kaybolur ve son dönemde renk kirli beyazdır.

Mısır Biti

Mısır Biti

Saydam beyaz renkli, yumuşak vücutlu, küçük canlılardır. Görünüşü pirinç bitine benzer, hem tarlada hem de depoda zararlıdır. Biyolojisi, konukçusu diğer türlerde olduğu gibidir.Zararlı Olduğu Ürünler:Hububat, un ve undan üretilen maddeler. Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Arpa Güvesi

Arpa Güvesi

Ergin sarımsı veya sarımsı esmer renklidir. Arpa güvesi ürüne daha tarlada iken bulaşır. Mayıs ayında ambarları terk eden güveler çiftleşir ve yumurtalarını olgunlaşmakta olan hububat başaklarına bırakırlar. Ambarda ise dişiler, yumurtalarını hububat taneleri üzerine bırakırlar. Çıkan larva tane içine girerek beslenmeye başlar. Larva ve pupa dönemini tane içinde geçirir Yılda 3-4 döl verir. Zararlı Olduğu Ürünler: Tüm hububat çeşitleri Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar; Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği . Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Değirmen Güvesi

Değirmen Güvesi

Ergin güve dumanlı gri renkte ve 10-14 mm boydadır. Ön kanatlar üzerinde enine zikzak bantlar vardır. Larva krem renkli ve kıllarla kaplıdır. Olgun larva 12-19 mm boydadır. Erginler 1-2 hafta yaşarlar. Olgunlaşan larva gıda ortamını terk ederek, ambardaki yarık, çatlak, girinti vs. yerlerde kokon örerek pupa olur. Gelişme süresi normal koşullarda 6-8 haftadır. Yılda 3-4 döl verir. Zararlı Olduğu Ürünler: Hububat, un ve undan üretilen maddeler.Zarar Şekli: Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek ağırlık, kayıpları oluştururlar. Zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar. Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar ortaya çıkar. Birinci derecedeki zararlılar doğrudan sağlam tanede zarar yapabilmektedir. Bunlar; Buğday biti, Pirinç biti, Kapra böceği, Arpa güvesi ve Ekin kambur biti. Sağlam tanede zararlı olmayanlar ise ikinci grupta yer alırlar. Bunlar; Kırma bitleri, Un kurdu, Testereli böcek, Küçük kırma biti, Ekin kara böceği . Mücadelesi Kültürel Önlemler Zararlı girişini engellemek üzere pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir. Ambar yüzeylerindeki yarık, çatlak vb. sıva ile kapatılır.Ürünün nemi %13'den fazla olmamalıdır.Yığın ve istifler ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır. Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Kuru Meyve Güvesi

Kuru Meyve Güvesi

Erginin ön kanatlarının dip kısmı sarı, uç kısmı kırmızı ve koyu lekelidir. Boyu ortalama 9 mm'dir. Larva boyu 10-12 mm uzunluğundadır. Ergin dişi 2-4 haftalık yaşam süresince gıda ortamına 300-400 kadar yumurta bırakır. Gelişme süresi uygun koşullarda 37-52 gündür. Yılda koşullara bağlı olarak 2-5 döl verir. Larvalar bulundukları gıda ortamında beslenerek ürün kayıplarına neden olurlar. Buna ek olarak çıkardıkları pislikler ve değiştirdikleri gömlek ve baş kapsülü kalıntıları ile ürünün niteliğini bozarlar. Zararlı Olduğu Ürünler. İncir kurdu, Kuru meyve güvesi, Kuru üzüm güvesi ve İç fındık güvesi: Kestane, ceviz, iç fındık, antepfıstığı, yer fıstığı, badem, susam, ayçiçeği vb. yağlı tohumlarda; hububat ve mamulleri, kakao, süt tozu, baharat, keçiboynuzu vb. Materyaller. Testereli böcek: hububat ve mamulleri ile kurutulmuş meyve ve kurutulmuş sebzeler. Mücadelesi Kültürel Önlemler Ambarda zararlılara barınak olabilecek yarık, çatlak vb. girintiler sıva ile kapatılır. Ambarlama süresince zararlı girişini önlemek üzere kapı ve pencerelere uygun sıklıkta tel geçirilir. Ürün çuvallı ise ızgara üstüne istiflenir. İstif ve yığınlar ile duvar arasında 0.5 m aralık bırakılır. Eski ürün ile yeni ürün veya bulaşık ürün ile temiz ürün ayrı ayrı depolanır. Geceleri depolarda ışık yakmaktan kaçınılır. Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Patates Güvesi

Patates Güvesi

Vücut ince uzun 9-10 mm kadardır. Larva 10-12 mm kadardır. Zararlı kışı ambar ve ya tarlada kışlamış patatesler üzerinde yumurta ve larva halinde geçirir. İlkbaharda görülen erginler çiftleşerek solanacae familyası bitkilerine yumurtalarını bırakırlar. Ayrıca toprak yüzeyine yakın yumru gözlerinin yakınına, hasat edilmiş yumru yığınlarına yumurta bırakabilirler. Zarar Şekli: Yumurtadan çıkan larvalar ambarda patates yumrularında galeriler açarak beslenirler. Yumruyu terk eden larvalar duvar kenarları ve bitki artıklarında kokon örerek pupa olurlar. 4-6 döl verirler. Patates güvesi Ülkemizde iç karantinaya dahildir Zarar Şekilleri:Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.

Tütün Güvesi

Tütün Güvesi

Erginlerin rengi, saman sarısından griye kadar değişir. Boyu 1 cm'dir.Larva pembe renkli, 1 cm boyda ve vücut seyrek kıllarla kaplıdır. Zararlı kışı, tütün depolarının duvar ve döşemelerin çatlakları arasında gevşek bir kokon içinde, olgun larva olarak geçirir.İlk ergin çıkışı nisan sonu ve mayıs ayında olur.Erginler çıkıştan sonra çiftleşir ve dişiler yumurtalarını tütün yaprakları veya çuvalların üzerine bırakırlar.Gelişme süresi 140 gündür. Yılda ortalama 3-4 döl verir.En fazla ergin uçuşu haziran, ağustos ve ekim aylarında olmaktadır. Tütün güvesinin larvası zararlıdır.Genellikle tütün orta damarından başlayarak dışa doğru damar aralarını yiyerek beslenir. Zarar ilerledikçe yaprağın sadece orta ve kalın damarları kalır. Zararlı Olduğu Ürünler Tütün güvesi; kuru tütün, meyve, hububat, un, makarna, baharat gibi maddelerde zararlıdır. Mücadelesi : Ekici evleri ve depolarda, temiz tütünün dışardan meydana gelebilecek bulaşmadan korunmak için pencerelere zararlıların geçemeyeceği sıklıkta kafes telleri takılmalıdır.Depoya bulaşık ürün, çuval ve benzeri malzeme konulmamalıdır. Yeni ürün, eski ürünle birlikte depolanmamalıdır.Ambarda zararlılara barınak olabilecek yarık çatlak gibi yerler sıva ile kapatılmalıdır. Ambarda önceki yılın ürün kalıntılarından temizlenmelidir. Ambarın iç ve dış yüzeyleri kireçle badana edilmelidir. Kimyasal Mücadele Aluminium phosphide kullanılarak ( Fumiphos tablet pellet ve poşet ) zararlı popülasyonda ortam ve sıcaklık şartlı olarak önerilen dozda fumigasyon yapılmalıdır.